Tulin juuri kotiin lapsuuden ystävää tapaamasta. Kuinka ihanaa, että tuo ystävyys on kestänyt sieltä lapsuudesta saakka. Taisin olla kolmasluokkalainen, kun ensimmäisen kerran tapasimme. Välillä on ollut pitkiäkin aikoja, ettemme ole tavanneet. Mutta tuo aika ei ole merkityksellinen silloin, kun joku ihminen on oikeasti tärkeä, joku joka oikeasti välittää, joku joka on aidosti ystävä! 

 

Viime kuukausina olen pohtinut ystävyyttä ja sen todellista merkitystä omassa elämässäni. Olen pohtinut, millainen on todellinen ystävä. PIeniäkin lapsia haastateltaessa, vastaukset ovat aika todellisia. Hekin ymmärtävät luottamuksen ja kunnioittamisen periaatteen, sitä sen syvällisemmin pohtimatta. Lasten vastaukset ovat aitoja!

 

Runoja, ajatelmia, mietelauseita ja lauluja ystävyydestä on paljonkin. Niitä tarkemmin lukiessa tai lauluja kuunnellessa jää pohtimaan niiden merkitystä. Kauniita sanoja, kauniita ajatuksia, mutta....

 

... Mutta jotenkin niin itsekkäistä lähtökohdista. Ystävä hyväksyy minut sellaisena kuin olen. Ystävän luokse voin mennä sellaisena kuin on. Ystävä ottaa vastaan kaikenlaiset olosuhteet ja tunteet jne... Hyväksyykö ystävyys/ystävä toisen niin, ettei tarvita vastuuntuntoa omasta elämästä tai käytöksestä? Tarkoittaako ystävyys sitä, että voi aina milloin tahansa purkaa oman pahanolon lastinsa toiselle ja tuntea olonsa helpottuneeksi, pohtimatta toisen tunteita? Kuka ne ottaa vastaan? Tarkoittaako ystävyys sitä, ettei tarvitse ohjata tai ojentaa toista teoista, jos näkee, että ne  ovat vahingollisia. Jne... Kaikenko  ystävyys todella hyväksyy ja kestää.

 

Ystävyys ei sido toista, vaan antaa tilaa. Ystävyys ei kadehdi, vaan on toisen kunnioittamista ja arvostamista. Ystävyys on aitoa ja rehellistä.Ystävyys ei kilpaile vaan arvostaa. Ystävyys on erilaisuutta. Ystävyys kannustaa, tukee, kuuntelee, rohkaisee, palvelee, luottaa. Ystävyys on rohkeutta paljastaa epätäydellisyytensä. Ystävä ei ole terapeutti, mutta Ystävyys on terapeuttista. Ystävyys vie aina eteenpäin. Todellinen ystävyys on aina vastavuoroista! Ystävyys antaa ja ystävyydestä itse saa.

 

"Se on sydämenmuotoinen, laulu ystävien. Se kauniiksi kasvaa ja hymyilee vastaan. Laulu onnellinen!"  -Laulusta Sydämen muotoinen